Wat is stretching

 

De Engelse term 'stretchen' betekent letterlijk rekken en strekken. Bij Stretching staat het bevorderen en onderhouden van lenigheid centraalNaast lenigheid worden kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans tijdens de lessen getraind. Lenigheid is een eigenschap die met leeftijd vaak afneemt. Bekijk eens een groep ouderen en je ziet het levende bewijs daarvan. Wanneer je aandacht besteedt aan je lenigheid, kun je proces van ouder worden aanzienlijk vertragen.

Test jezelf hoe lenig je bent

Om een idee te krijgen hoe lenig je bent kan je de volgende twee eenvoudige testjes uitvoeren:

1. Ga zitten met gestrekte benen en reik met je handen naar je tenen. Dit is een maat voor de lenigheid van je onderrug, heupgewricht en achterkant van je bovenbenen.

2. Breng je handen achter je rug. Eén hand gaat bovenlangs, de ander onderlangs. Probeer je handen tussen je schouderbladen weer samen te brengen. Dit is een maat voor de lenigheid van je schouders en bovenrug.

Forceer jezelf niet als je deze testjes uitvoert. Wanneer je bij de eerste test je vingertoppen niet op je enkels krijgt en je handen elkaar bij de tweede test niet kunnen raken, is het misschien tijd om eens wat meer aandacht aan je lenigheid te besteden.