Wat is Yin Yoga

 

Yin yoga is een langzame vorm van yoga voor rustige houdingen, en de asana's worden voor langere tijd vastgehouden; een tot twee minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. Zo wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuurstaat. 

Naast lenigheid wordt er kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans tijdens de lessen getraind. Lenigheid is een eigenschap die met leeftijd vaak afneemt. Bekijk eens een groep ouderen en je ziet het levende bewijs daarvan. Wanneer je aandacht besteedt aan je lenigheid, kun je proces van ouder worden aanzienlijk vertragen.

Test jezelf hoe lenig je bent

Om een idee te krijgen hoe lenig je bent kan je de volgende twee eenvoudige testjes uitvoeren:

1. Ga zitten met gestrekte benen en reik met je handen naar je tenen. Dit is een maat voor de lenigheid van je onderrug, heupgewricht en achterkant van je bovenbenen.

2. Breng je handen achter je rug. Eén hand gaat bovenlangs, de ander onderlangs. Probeer je handen tussen je schouderbladen weer samen te brengen. Dit is een maat voor de lenigheid van je schouders en bovenrug.

Forceer jezelf niet als je deze testjes uitvoert. Wanneer je bij de eerste test je vingertoppen niet op je enkels krijgt en je handen elkaar bij de tweede test niet kunnen raken, is het misschien tijd om eens wat meer aandacht aan je lenigheid te besteden.